Zoeken
  • Stefan Krams

Van slapeloze nachten tot puberaal gedrag: weet je het zeker?!

Vorige week stond ik met mijn neefjes van 8 en 1 in de speeltuin. Na even kort gespeeld te hebben, komt mijn neefje van 8 naast mij staan en kijkt omhoog. 'Wanneer ga jij eigenlijk trouwen?' hoor ik uit het niets. 'En krijg jij dan ook kinderen? Dat zou wel leuk zijn, dan kunnen wij daar mee spelen.' Ik begin te lachen en vertel hem dat ik dan eerst weer een vriend moet hebben voor ik kan trouwen. Om over kinderen nog maar even te zwijgen..


Als je mij een beetje kent, weet je dat ik niets liever zou willen dan vader worden. En waar ik over veel dingen onzeker was in mijn leven, heb ik hier nooit een moment over getwijfeld. Ik weet van mezelf dat ik heel zorgzaam ben en mijn neefjes zijn alles voor mij. Maar ook tijdens mijn relatie en bij mijn vrienden die kinderen hebben, was ik vaak te vinden bij de kids. Het ene moment liep ik met een baby op mijn arm, dan was ik weer een gevecht aan het houden met Nerf pistolen, een boek aan het voorlezen of watergevechten aan het houden in de badkamer; zolang er maar vermaakt werd.


Ooit loopt er een klein hummeltje rond want mijn genen draagt.

Maar hoe fijn het ook is dat daar geen twijfel over is, moet het überhaupt wel nog kunnen en lukken. Want waar het voor hetero stellen al niet vanzelfsprekend is, is het voor homo stellen nog veel ingewikkelder. Niet alleen kunnen wij geen kind baren, maar juridisch is het ook nog een hele ingewikkelde situatie. Sinds dit jaar zijn er enkele IVF klinieken in Nederland waar homo stellen terecht kunnen, maar voorheen was dat niet mogelijk door de strikte criteria die er gesteld werden. Het criterium dat beide ouders verwant moeten zijn aan het kind, maakte het voor homo stellen onmogelijk. Gelukkig is daar nu een kleine verandering in gekomen.


En ik weet het; uiteraard zitten er ook nadelen aan het ouderschap. Slapeloze nachten, vieze luiers en als ze ouder worden vooral puberaal gedrag. Dan hebben we het nog niet eens over wat kinderen kosten en hoe weinig tijd je voor jezelf overhoudt. Maar als ik iedereen mag geloven dan heb je dat er voor over. Dus ik kijk er naar uit wanneer ik op een ochtend wakker gemaakt wordt door een springend kind op bed of wanneer je boos moet zijn op je kind, maar eigenlijk heel hard wil lachen omdat het toch wel grappig was wat hij of zij deed. Kom maar op!


Adoptie, co-ouderschap of een draagmoeder - het zijn de mogelijke opties als je als homo (stel) een gezin wil starten. En ondanks dat ik de verhalen van vrienden ken over de juridische wegen die bewandeld moeten worden en hoeveel gedoe en gezeur het kost om bepaalde dingen te regelen, heeft een draagmoeder toch mijn voorkeur. Dus om terug te komen op de vraag van mijn neefje: ooit. Ooit loopt er een klein hummeltje rond wat mijn genen draagt. Tot die tijd oefen ik wel met de kinderen van iedereen om mij heen. Lijkt het net echt..0 keer bekeken
  • Black Instagram Icon