Zoeken
  • Stefan Krams

Nederland is haar koningin kwijt..

"Er woont een vreemd wezen in mij. Toen ik een kale plek op mijn hoofd had en de deur naar mijn brein openstond, is hij erin gekropen. Sindsdien ben ik me bewust van wat zich in mijn kop bevindt. Ik ken mijn hersens niet, ik heb er ook nooit over nagedacht. Ik weet niet wie de bezoeker is, ik heb hem niet uitgenodigd." Het is een fragment uit het boek Rinkeldekink. Een indringend en eerlijk verhaal met een vleugje humor over de periode na een hersenbloeding en een depressie bij de koningin van de lach: Martine Bijl.


Normaal gesproken ben ik altijd op de hoogte van het laatste nieuws, houd ik de hele dag alles goed in de gaten en weet ik piekfijn te vertellen over de gebeurtenissen in binnen- en buitenland, maar gisteren was het druk. Zo druk dat ik geen mogelijkheid had om iets te lezen of om televisie te kijken. En het was zó druk, dat ik ook het nieuws met het zwarte randje miste. Vanochtend toen ik mijn laptop opende, zag ik groot in beeld staan: 'Martine Bijl: eerbetoon aan een groot en geestig talent.'


Toen ik vanochtend het eerbetoon zat te kijken en haar volledige carrière voorbij zag komen, besefte ik mij dat ik eigenlijk maar een heel klein deel ken van alles wat ze gedaan heeft.

Ik ben opgegroeid met Martine Bijl. Iedere donderdag logeerden mijn neef, neefje, zus en ik bij mijn opa en oma. Om half negen lagen wij gedoucht en wel in het grote bed van opa en oma om samen naar het zonnetje in huis te kijken. Terwijl wij gierden om de avonturen van de familie Bovenkerk, kwam opa binnen lopen met kopjes thee, warme melk en blokjes chocolade. Het was ons ritueel. En ook al was Cath af en toe een kreng in de serie, haar droge humor en samenspel met Kraaijkamp Sr. en Jr. waren subliem.


Toen ik vanochtend het eerbetoon zat te kijken en haar volledige carrière voorbij zag komen, besefte ik mij dat ik eigenlijk maar een heel klein deel ken van alles wat ze gedaan heeft. Haar liedjes zijn voor mij onbekend en ik wist wel dat ze het gezicht van de HAK-reclames was geweest, maar dat ze 40 commercials 'U moet de groenten van HAK hebben' gezegd heeft - dat was voor mij onbekend. Daarnaast vertaalde ze een enorme hoeveelheid tv-series en toneelproducties. Alles op haar manier, maar met een groot succes!


Mocht je nog net iets jonger zijn dan ik, dan ken je het zonnetje in huis misschien helemaal niet. Het programma waar iedereen Martine dan van kent is Heel Holland Bakt. Een programma van omroep Max waar zowel jong als oud van smult. Want naast de overheerlijke baksels in het programma, waren haar oneliners iedere keer raak. Helaas ging het in 2015 mis. Martine krijgt een hersenbloeding en haar leven verandert volledig. Onzekerheid, opstandigheid en niet meer kunnen plannen voeren de boventoon. In Heel Holland Bakt wordt ze vervangen door André van Duin en ze verdwijnt langzaam in de luwte.


Stiekem hoopten we allemaal op een comeback bij Heel Holland Bakt, maar de enige comeback die we nu nog krijgen zijn de oude beelden uit het archief. Nederland is een icoon kwijt. Nederland moet afscheid nemen van de koningin van de lach..


Beeld: Omroep Max

0 keer bekeken
  • Black Instagram Icon