Zoeken
  • Stefan Krams

Mijn type: getrouwd, bezet of buitenlandse plannen..

'Jullie homo's zijn veel makkelijker met sex en jullie gaan ook veel meer vreemd en hebben open relaties.' Het is slechts één van de vele stigmatiserende opmerkingen die ik vaak voorbij hoor komen. En waar dat op gebaseerd wordt? Verhalen uit de wandelgangen. Want als wij Maurice de Hond vragen om een onderzoek te doen naar dit onderwerp, slaan er waarschijnlijk flink wat mensen stijl achterover van de resultaten.


Een relatie; het is een onderdeel van het leven. Waar de één monogaam is en zijn of haar hele leven deelt met één persoon, heb je ook mensen die het fijn vinden om een open relatie te hebben. En dat is allemaal prima. Er is namelijk geen handboek met een opsomming aan stappen voor het hebben van een perfecte relatie. Daar kom je vanzelf wel achter. Maar om nou gelijk, op basis van verhalen, te zeggen dat wij homo's er maar een beetje op los neuken, dat is natuurlijk wel kort door de bocht.


Waar mensen vroeger nog naar de kroeg moesten om elkaar te leren kennen (vroegâhhh; ja dat is ook voor mijn tijd, I know..), hebben we nu datingapps. En daar maken we massaal gebruik van. Voor wie er niet in thuis is, hier even de 13 populairste apps op een rij: Tinder, Parship, Lexa, Happn, HappyPancake, Badoo, Bumble, Grindr, Pepper, LOVOO, C-Date, Elitedating & 50plusmatch. En 12 van de 13 apps kunnen zowel door hetero's als door de LTBG-community gebruikt worden. Maar nee ik snap het.. Die ene app extra maakt dat 'wij' homo's veel makkelijker zijn met sex en open relaties dan 'jullie' hetero's.


stig·ma·ti·se·ren (stigmatiseerde, heeft gestigmatiseerd) 1 brandmerken: het toeschrijven van een bepaald negatief kenmerk aan een individu of groep

Het mag dan misschien wel lijken alsof de LGBT-community veel makkelijker in deze dingen is, maar is er dan ook gekeken naar de verhouding tussen het aantal hetero's en aantal mensen van de LBTG-community in deze wereld? Die verhouding ligt namelijk ver uit elkaar. En natuurlijk lijkt het alsof een bepaalde groep veel vaker iets doet als deze ook uit een stuk minder mensen bestaat. Maar als ik zeg 'Ben jij gelukkig getrouwd? Ik ook!' dan denken we allemaal gelijk aan Second Love. En google ik op 'apps voor vreemdgaan', dan heb ik binnen enkele seconden 6 apps waar ik mij voor aan kan melden. Dus zijn homo's echt veel erger dan hetero's?


Zelf had ik op nieuwjaarsdag een date met echt één van de leukste jongens van Nederland (naar mijn mening dan). Weliswaar was ons eerste gesprek op Instagram, maar we bleken bijna-buren te zijn en dat was het begin van onze gespreksstof. De Grindr-onderwerpen waren in geen velden of wegen te bekennen en de klik tussen ons was een soort van onrealistisch goed. Het perfecte begin zou je zeggen, ware het dat ik altijd op een bepaald type val: getrouwd, bezet of buitenlandse plannen. In dit geval was het eerst drie maanden weg, dan een paar dagen in Nederland, dan weer weg en niet wetende wanneer hij terug komt in Nederland. En als ik alle stigmatiserende opmerkingen moet geloven, dan zou mijn reactie moeten zijn: afkappen, app openen en een nieuwe uitzoeken. Maar ik besloot mijn gevoel te volgen. Geen apps, focus op mezelf en kijken wat er gebeurt als hij die paar dagen terug is. Ik heb in die periode veel over mezelf geleerd. En ook al heeft het verhaal geen happy end gekregen omdat het allemaal anders liep, komt het vast nog wel als het zo had moeten zijn . Who knows.. Tot die tijd heb ik maar één vraag: zullen mijn oude Tinder matches nog steeds bestaan als ik de app weer download? ;-)0 keer bekeken
  • Black Instagram Icon